Klevų sirupas

Ilgaamžių mitybos paslaptys
17 kovo, 2015
5 keistos priežastys dėl ko gali skaudėti galvą
19 kovo, 2015

Klevų sirupas

Klevų sirupas tai klevų sulos koncentratas. Kalbant apie fizines savybes tai klampus, pusiau permatomas skystis, turintis labai malonų aromatą ir labai saldų skonį.

3Remiantis Kanados standartais, klevų sirupą turi sudaryti minimum 66proc. cukraus. Ir čia mes kalbame apie cukrų, kuris lieka po klevų sulos išgarinimo (kitą cukrų ar kažkokią sintetiką dėti draudžiama). Žodžiu, 1 litro klevų sirupo gamybai reikia apie 40 litrų klevų sulos. Jei žiūrėt į kaloringumą klevų sula yra apie 10 kartų saldesnė už beržų sulą (vidutiniškai 100gr klevų sulos yra 261 kcal, o beržų – 22kcal).

Beveik visa parduodama klevų sula gaunama Kanadoj ir JAV. Nors JAV jos surenka tik apie 10 proc., visa likusi sula yra surenkama iš kanadietiškų cukrinių klevų.

Klevų sirupo privalumai ir ar jis gali pakenkti.

Išskyrus cukrų sirupas savyje turi visą „kalną“ maistinių medžiagų, kurios yra tiek unikalios, kad net neegzistuoja jokiam kitam kitam natūraliam maisto produkte.

Pagal naujausius amerikiečių mokslininkų iš Rod Ailendo atliktus tyrimus Kanados klevo sirupe yra 54 naudingi mineraliniai komponentai. Ir pilnai tikėtina, kad jų yra daugiau. Juk visai nesenai mokslininkai kalbėjo tik apie dvidešimt jų, kurie būtų naudingi žmogaus organizmui.

Kas įdomiausia – šiuo metu yra žinoma, kad klevų sirupe yra 5 medžiagos, kurių iki šiol mokslininkai niekada nebuvo užtikę natūralioje aplinkoje. Ypatingai iš šių elementų išsiskiria Kvebekol (Quebecol), kuris turi saldų skonį, tačiau nepriklauso angliavandenių grupei, priklauso fenolinių junginių grupei. Kas savo ruožtu gali padėti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu valgyti saldų, bet absoliučiai saugų maistą. Bent jau mokslininkai ir žmonės, sergantys šia liga labai to tikisi.

Prie viso to vienas iš 54 paminėtų elementų (abscizo rūgštis) skatina kasos darbą, todėl šis organas greičiau išskiria insuliną. Tai reiškia, kad, laikui bėgant, gal būt pavyks kontroliuoti insulino sekreciją, taip gerokai palengvinant diabetu sergančių žmonių gyvenimą. Beje, ši medžiaga (ir ne tik ji) leidžia klevų sirupui, nepaisant angliavandenių gausos, priklausyti prie produktų, turinčių mažą glikemijos indeksą.

Kas liečia kitų klevų sirupo naudingų komponentų, jie padeda žmogui kovoti su uždegiminiais procesais organizme, valo ir stiprina kraujotakos sistemą, naikina vėžines ląsteles, sumažina neurodegeneracinių ligų vystymosi greitį ir palaiko karinėje parengtyje visą žmogaus imuninę sistemą.

Ir, žinoma, kaip jūs tikriausiai girdėjote, klevų sirupas gali sustiprinti vyrų potenciją, tuo pačiu metu mažinant riziką susirgti prostatos vėžiu.

Pakenkti klevų sirupas gali tik tuo atveju, jei yra šio produkto  individualus netoleravimas ir pastovus persivalgymas.

Klevų sirupas kulinarijoje

8884Pirmiausia, reikėtų pasakyti, kad klevų sirupas yra puiki alternatyva visoms uogienėms ir džemams. Ir tai kasdien patvirtina milijonai kanadiečių ir amerikiečių, kurie vartoja klevų sirupą su blynais ir vafliais. Be to, jį dažnai vartoja kaip natūralų saldiklį į gėrimus, duona, saldžius desertus, kepinius, padažus, mėsos patiekalus, daržovių troškinius ir t.t.

Iš esmės, klevų sirupas yra universalus skonio stipriklis. Bent jau taip sako Kvebeko (Kanada) gyventojai, kurie „Cukrinio namelio“ (šventė klevų sirupo derliaus nuėmimo sezono metu) verda alų su sirupu, laisto juo omletą, kumpį, pupeles ir kitus tradicinius patiekalus, taip pat gamina iš jo saldainius, panašius į mūsų čiulpinukus.

Kaip pasirinkti klevų sirupą, jei norite jo nusipirkti?

Yra daug kriterijų, kuriuos išmanydami galite pasirinkti kokybišką klevų sirupą su tuo skoniu, kuris reikalingas būtent Jums. Tačiau mūsų realijose, kad įvertinti klevų sirupą reiktų atkreipti dėmesį bent į kelis kriterijus. maple-syrup-gradesGeriau jei sirupas bus gamintas Kanadoje, nes ten veikia speciali valstybinė komisija, į kurios pareigas įeina klevų sirupo švaros ir autentiškumo priežiūra.

Kuo šviesesnė sirupo spalva, tuo bus švelnesnis skonis ir aromatas.

 

Jeigu norėtumėt pasigaminti klevų sirupą patys

Maple_Syrup_Festival_020Norint išsivirti 1 litrą klevų sirupo reikia nuo 20 iki 50 litrų klevų sulos. Tai priklauso nuo to, kokio tirštumo ir skonio intensyvumo sirupą norit pasigaminti. Priklausomai nuo oro sąlygų vienas klevo medis į vieną sezoną gali duoti 10-15 litrų sulos.

Sirupo išgavimo būdas išties yra labai paprastas tik užima nemažai laiko. Esmė yra išgarinti suloje esantį vandenį, kad liktu didesnė cukraus koncentracija.

5533703708_a59d49fca6_bPamėginus išvirti 10 litrų sulos iš lietuviško klevo gaunasi apie 150 gramų puikaus sirupo. Jei renkame sulą kelias dienas, ją laikyti reikia šaltai ir tamsiai.

Supilame sulą į aliuminį puodą ir pastatome ant ugnies. Kai užverdą palaikome virimo temperatūrą. Praėjus maždaug keturiom virimo valandom vandens koncentracija pradeda gan sparčiai mažėti. Verdame ir prižiūrime, kol sula vis mažės ir pradės tamsėti.

Kai puode lieka apie 200gr tamsoko rudo skysčio, reikia sumažinti ugnį ir maišyti sirupą, kad nepridegtų.

Taigi po gerų 6 valandų jau turėsite rezultatą – saldų, kvapnų ir tamsiai rudą klevų sirupą.

 

Gero skonio ir sveikatos visiems!

Comments are closed.