Kuo naudingi Briuselio kopūstai?

2015m. balandžio 14-20 dienomis įvyko paroda-mugė „Grožis. Sveikata. Jaunystė“
gegužės 4, 2015
2015 balandžio 23-26 dienomis Dubline (Airija) gerontologų ir geriatrų Europos VIII kongresas
gegužės 19, 2015

Kuo naudingi Briuselio kopūstai?

4_2Briuselio kopūstai yra daugelio nemėgstami dėl savo nemalonaus kvapo. Tačiau šis atstumiantis kvapas atsiranda tik tada kai Briuselio kopūstai yra perverdami, o to tikrai reikėtų vengti, jei norite išsaugoti šių daržovių skonį ir naudingas maistines medžiagas.   

Be to, minėtas kvapas atsiranda dėl gliukozinolato tipo, sieros turinčio junginio, kuris yra atsakingas už gan įspūdingus pliusus sveikatai, įskaitant ir kovojimą su vėžiu. Taigi, kitą kartą, kai norėsite nusukti savo nosį nuo šių daržovių, vertėtų dar kartą pagalvoti ir suteikti joms antrą šansą.

Turi mažai kalorijų, bet daug naudingų maistinių medžiagų

10174df3c7af42eb7c8b539b31111a46Briuselio kopūstai yra idealus maistas, jei ieškote kažko turtingo savo nauda, bet ir turinčio mažai kalorijų. Vienas puodelis išvirtų Briuselio kopūstų turi tik 56 kalorijas, tačiau savo sudėtyje saugo daugiau nei 240 % vitamino K1 rekomenduojamos paros normos (RPN) ir beveik 130 % vitamino C rekomenduojamo kiekio.

Taip pat, Briuselio kopūstai – tai puikus maistinių skaidulų, mangano, kalio, cholino ir B vitaminų šaltinis. Juose yra net ir baltymų!

Tačiau šiuose kopūstuose yra ir kitų, mažiau žinomų, bet taip pat svarbių, antioksidantų, tokių kaip kaempferolas, izoramnetinas, kofeinas ir ferulic rūgštys.

Tai reiškia, jog, kai valgote Briuselio kopūstus, jūs padeda savo organizmui apsigynti nuo oksidacinio streso, kuris yra vienas iš daugelio vėžio tipų ir kitų sunkių ligų rizikos faktorių.

Galite, tarkim, patroškinti kopūstus ir sumaišyti juos su alyvuogių aliejumi, parmezano sūriu ar sviestu. Galite pakepinti juos ir supjausčius sumaišyti kaip salotas, kartu su svogūnais, feta sūriu ir balzaminiu actu. Galite netgi ir laikyti juos tiesiog šaldytuve, paprieskoniavus juos su druska ir pipirais, kad galėtume užkąsti jų bet kuriuo dienos metu.

 

Atminkite, kad jei Briuselio kopūstai įgauna labai nemalonų kvapą ar suminkštėja ir pasidaro blankios žalios spalvos, greičiausiai jie buvo pervirti. Ideali jų spalva turėtų būti ryškiai žalia, su nežymiai traškia struktūra ir turėtų turėti riešutinį/saldų skonį, net ir po kepimo.

Norite detoksikacijos? Išbandykite briuselio kopūstus

brussel-sproutsValančios sultys ir parduotuvėje pirkti detoksikantai pastaruoju metu yra gan populiarus, tačiau detoksikacija iš tiesų yra procesas, kurį jūsų organizmas turi atlikti kiekvieną dieną. Ir organizmas galės tai padaryti, tik jei suteiksite tam tinkamų maisto produktų, kai, beje, Briuselio kopūstai yra vieni iš jų (taip pat ir kitos kryžmažiedžių daržovės).  

Ir vėl gi, minėti galimai atstumiantys, sieros turintys junginiai tik įrodo, kokie jie yra neįkainojami, kadangi jie padeda aktyvuoti enzimų sistemas ląstelėse, kurių reikalauja detoksikacija nuo vėžį sukeliančių medžiagų.

Šie junginiai, savo sudėtyje turintys sieros, taip pat prisideda ir II fazės jūsų organizmo detoksikacijos procese, kurio metu suskaldyti toksinai yra pašalinami iš jūsų sistemos. Dar geriau ir tai, kad jie taip pat yra turtingi antioksidantais, kurie yra reikalingi I fazės detoksikacijai – procesui, kai toksinai yra suskaldomi į mažesnes daleles (kurios vėliau yra pašalinamos II fazės metu).

Maistas, kuris padeda I ir II fazės detoksikacijai, yra pagrindinis veiksnys, padedantis kasdieniam jūsų organizmo išsivalymui nuo žalingų medžiagų. Pavyzdžiui, jei valgysite maisto produktus, kurie padeda I fazėje, bet ne II – oje, suskaldyti toksinai gali pradėti kauptis jūsų organizme.

Valgant tokias daržoves kaip Briuselio kopūstai, jūs užtikrinate, kad jūsų organizme esantys toksinai ne tik bus suskaldyti, bet bus saugiai iš ten ir pašalinti.

Briuselio kopūstai gali būti net veiksmingesni nei brokoliai, padedant sumažinti jūsų riziką susirgti vėžiu

tumblr_inline_mgygyzdcCh1qdei8mVėžys yra baisi liga, kuri kiekvienais metais pasiima milijonus žmonių gyvybių ir Briuselio kopūstai yra vienas iš paprastų būdų, kaip galite bent kažkiek sumažinti šios ligos riziką. Jūsų organizmas naudoja šiuose kopūstuose esančius gliukozinolatus, kad pagamintų izotiocianatus, kurie jūsų organizme aktyvuoja su vėžiu kovojančius enzimus.  

Pavyzdžiui, indol-3-karbinolis yra vienas iš gliukozinolato skylančių produktų, kuris sustabdo ląstelės ciklą krūties vėžio ląstelei, iš tiesų nenumarinant pačios ląstelės. Ląstelės ciklas yra griežtai kontroliuojamų etapų serija, kuriuos ląstelė turi praeiti prieš jai suskylant į dvi dalis – duplikavus ląstelės turinį ir galutinai atsiskyrus.

Jei sugebate pakeisti tam tikrus ląstelės ciklo etapus, galite ir sustabdyti vėžinės ląstelės augimą, nepažeidžiant normalių, sveikų ląstelių. Indol-3-karbinolis sutrikdo ląstelės ciklą tokiu būdu, kad neleidžia gamintis enzimui, kuris reikalingas ląstelės augimo ciklui. 

Briuselio kopūstai buvo susieti su net kelių vėžio tipų prevencija, įskaitant ir gaubtinės žarnos vėžį, kiaušidžių vėžį ir kitus. Vienas tyrimas atskleidė, jog Briuselio kopūstuose esantys junginiai gali iššaukti priešvėžinių ląstelių savaiminį susinaikinimą, o tai tik rodo, jog jei į savo mitybą įtrauksite daugiau šių kopūstų – turėsite gan stiprią strategiją prieš vėžį.

Nors ir kitos kryžmažiedžių šeimos daržovės yra žinomos savo gebėjimų kovoti su vėžiu, įrodyta, jog Briuselio kopūstai turi žymiai didesnius kiekius gliukozinolatų nei, tarkim, paprasti kopūstai, lapiniai ar žiediniai kopūstai ir brokoliai.

Valgykite Briuselio kopūstus jei norite taip pat pagerinti ir savo širdies sveikatą

tumblr_nddm1s8SPm1sn5m44o2_500Gliukozinolatas indol-3-karbinolis yra stiprus priešuždegiminis junginys, kuris veikia genetiniame lygyje ir taip padeda apsisaugoti nuo uždegiminių reakcijų, ankstyvose, pradinėse stadijose. Tai yra ypatingai svarbu, kadangi lėtinis uždegimas gali būti daugelio ligų sukėlėjas, įskaitant ir vėžį, nutukimą ir širdies ligas.       

Iš tiesų jūsų organizmui reikia bent kažkiek uždegimo tam, kad jis galėtų išlikti sveikas, tačiau taip pat įmanoma, ir net kuo toliau vis dažniau nutinka, jog uždegiminė reakcija pasidaro nebekontroliuojama. Jei jūsų imuninė sistema per klaidą paleidžia uždegiminę reakciją, kuomet nėra jokio pavojaus, tai gali privesti prie per didelio uždegimo jūsų organizme, būsenos, kuri siejama su astma, alergijomis, autoimuninėmis ligomis ir daugeliu kitų, priklausančių nuo organų, kuriuos pats uždegimas veikia. Deja, lėtinis uždegimas įprastai nesukelia jokių simptomų, kol galiausiai atsiras realus kažkokios organizmo funkcijos sutrikimas.

Taip yra dėl to, kad lėtinis uždegimas yra nestiprus ir sisteminis, dažnai nepastebimai žalojantis jūsų audinius per ilgesnį laikotarpį. Šis procesas gali trukti netgi metus, jums to net nepastebint, iki kol pasirodo rimta liga. Jūsų mityba sudaro maždaug 80% visos naudos sveikatai, kurią gaunate, jei praktikuojate sveiką gyvenseną, o uždegimo kontroliavimas yra vienas pagrindinių faktorių, kuriuos suteikia ši nauda.

Tai dėl Briuselio kopūstų priešuždegiminių savybių, kaip pavyzdžiui, tai, kad jie gali suteikti svarbią naudą ir norint kovoti su širdies problemomis tokiomis kaip širdies priepuolis ar aterosklerozė. Turbūt svarbiausias šiuo klausimu yra izotiocianato (sulforafanas, kuris atsiranda iš gliukorafanino randamo Briuselio kopūstuose. Šis junginys ne tik iššaukia priešuždegiminę reakciją kardiovaskulinėje sistemoje, jis taip pat gali padėti apsisaugoti ir galbūt net padėti panaikinti kraujagyslių pažeidimus. 

Tad patariame kuo greičiau kibti į Briuselio kopūstus, nes tai dar viena super daržovė, kuri tikrai padės jums daugeliu savo naudingų medžiagų ir savybių!

Comments are closed.